foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
DOBRO DOŠLI NA RIBIČKI PORTAL !

topfishing
Trgovina ribolovnim priborom
+385(0) 1 5531477

FCZ-plan 2019.

4. MJESEC - Klupsko natjecanje na Čabranci
5. MJESEC - izložba u GKKŠ Gjalski na temu ribolov
6. MJESEC - USF Krapina 2018
9. MJESEC - prijateljski susret sa RD MOZIRJE
9. MJESEC - Susret mušičara

VRIJEME DANAS

vrijeme1

BROJ POSJETA

Sveukupno370708

logo-web-b

mozirje
Prijateljska RD iz Slovenije

logo FishFun

RIBOLOV U KUPSKOJ DOLINI
NA RIJECI KUPI,KUPICI I CURKU
gorjan3

IZNAJMLJIVANJE APARTMANA
MOGUĆNOST RIBOLOVA SA VODIČEM
www.croatia-flyfishing.com
mob. +385(0) 99 741 4418

logocitypark

Svatko tko je barem jednom na nekoj od naših rijeka doživio hranjenje bolena u jatu na površini sigurno nije ostao ravnodušan tim prizorom i vjerovatno je poželio da tu totalno nepredvidivu, zagonetnu i izuzetnu ribu ulovi. Puno ga je lakše uhvatiti početkom sezone u proljeće ili na nekim mjestima gdje riba nikada ili skoro nikada nije vidjela varalicu, a veoma rijetko i čovjeka nego na pozicijama koje su pod stalnim pritiskom ribiča i gdje svaki od tih bolena u sezoni vidi i svojom bočnom linijom osjeti više varalica nego ih velika većina  ribiča ima u torbi, tu još dodajmo da ih je većina početkom sezone već ulovljena pa puštena pa se zato pred kraj ljeta pripremite na treniranje živaca i zaboravite na teoriju o opuštanju na ribolovu jer doživljavat ćete samo frustracije.

Naravno, postavlja se logično pitanje.......... pa zašto onda loviti na takvom mjestu? Zašto ne otići do pozicije gdje žive “nevini„ boleni pa se naloviti i zašto se mučiti sa takvim ribama za koje kažemo da imaju diplomu tri fakulteta??  Odgovor je prilično jednostavan. Do pozicija gdje obitavaju oni „nevini“ većinom je vrlo teško doći i to traži vremena kojeg naravno nemamo, dok ovi „fakultetski obrazovani“  žive u našoj blizini u „gradovima“ ili neposrednoj blizini istih gdje možemo nakon odrađenog radnog dana doći  kući, ručati , malo se odmoriti i još uvijek stići spakirati pribor pa otići na vodu. Tamo odraditi jedan brzopotezni ribolov  i vratiti se kući prije početka utakmice lige prvaka, a jedno od takvih mjesta je svima dobro poznata pozicija ispod slapa kod Zagrebačke toplane gdje najčešće  odlazim u takav popodnevni ribolov.

Kao što sam već prije rekao početkom sezone bolena je i na takvim mjestima relativno jednostavno  uloviti, u proljeće su česte kiše pa  je i voda zbog toga  visoka, a ako je još i mutna  nije toliko osjetljiv kao po bistroj vodi a i većina ribiča izbjegava takvu vodu što je sasvim krivo ali nama pogoduje jer nema gužve. Bolen je tada uz obalu i naravno da ga je lakše loviti kad je pod nogama nego kad je na sredini rijeke. Nagli porast nije baš dobar jer voda je previše mutna te nosi razno smeće koje se kači po varalicama, pa ribolov i nije baš neko veselje. Međutim čim se vodostaj malo stabilizira može se u ribolov... ali zato kad voda lagano raste ili je povećan vodostaj duže vrijeme, trebalo bi svakako otići na vodu. Po mutnoj vodi dobre su varalice red head dekora, ali varalice plave boje sa srebrnkastim odbljeskom pokazale su mi se kao najuspješnije. Najviše udaraca dobijao sam odprilike 2-3m od obale, na desetak centimetara od površine i to na umjereno i sporo povlačenje ko za smuđa, brzo vođenje nije baš palilo.

Ako je vodostaj normalan bolen se drži standarnih pozicija koje su na rubu najjače struje ili kontra struje i tu najbolje rade prirodni dekori varalica.

Uredu ...  proljeće je riba lijepo prima i netreba se puno truditi u izboru varalice ........ problemi o kojima želim pisati nastaju krajem ljeta i početkom jeseni kad ti „gradski dečki“ budu upoznati sa raznim vrstama varalica, a većina ih je već i osjetila udicu .. tada se dešava da predveče i za prvog mraka cca  dvadesetak minuta pa do sat  vremena voda kipi od raubova, a keder „prska“ na sve strane a nitko od ribiča kojih na tom potezu od odprilike sto metara zna biti i desetak ne ulovi ni jednu ribu ili se kome posreći pokoja. Nemalo puta sam odlazio kući i razmišljao kako je to moguće da od toliko ribe koja se hrani ni jedna ne pokupi varalicu? Istina da je od svih grabežljivaca koje varaličarim, bolen je riba koju je definitivno najteže prevariti, ali nemoguće da nepostoji način da se uspješno love i ribe na takvim “teškim” pozicijama.

Znamo da bolen ljeti lovi tako da se jedan iz jata zaleti među kedere, lupi repnom perajom po vodi i pokupi omamljenu ili zbunjenu ribicu koja nije uspjela pobjeći, a za njim tada kreće ostatak jata i tada nastaje lom ... cijela akcija traje recimo jedno desetak sekundi. Znajući to pokušavao sam sa brzim provlačenjem varalica kroz jato koje lovi i tu sam znao uloviti pokojeg ali to bi prije nazvao „trefer“ nego ciljani ulov jer su ulovi bili rijetki. Tada sam počeo forsirati  površince a naročito teže zare  koje mogu dobaciti dovoljno daleko, lovio sam  na način da nisam bjesomučno bacao varalice u vodu i kurblao kao što to radi večina nego sam pričekao kad je jato počelo loviti , prebacio ga jedno pet metara zatim doveo varalicu na željenu poziciju i pustio da je voda lagano nosi te samo svaku sekundu dvije lagano cimnuo  zaru da ju „ekipa“ iz jata zapazi , eee …  tu su rezultati bili već vidljivi.  Jedna , dvije  ribe po izlasku uz nekoliko fulanaca slabovidnih bolena  to je već bilo za tu poziciju respektabilan rezultat.....  Mjesto gdje bolen zarauba je po meni vrlo bitno ne samo da bi ga uhvatili u tom napadu, jer to se ne dogodi u većini slučajeva, već zbog toga što će obično ponoviti napad na kedere na približno istom mjestu i zbog toga tu zonu treba imati na nišanu. Bolen ne lovi na nekom mjestu slučajno, već zato sto mu je tu najlakše ulovti kedera. Razlozi mogu biti razni npr. podvodna prepreka, miješanje struja ili bistre i mutne vode, neka sjena itd. Tako da nije slučajno što se raubanje na nekim mjestima ponavlja.

Tako sam jedno vrijeme bio oduševljen površincima jer sam našao caku koja radi da sam bio uvjeren da kad bolen neće na površinca da je najbolje da se spakiraš i odeš kući jer taj dan bolena nečeš uloviti, a ako ga nisam ulovio za to sam krivio nizak vodostaj , mjesečeve mjene i neznam što sve , istina , bolen i nije nekada bio aktivan kao inače ali lovio je. Naravno da sam bio u krivu, a to mi je postalo jasno u jednom ribolovu kad je bolen lupao na svim pozicijama pa čak i uz samu obalu tako da me je i pošpricao u par navrata a nitko od prisutnih ribiča to popodne i večer nije ništa ulovio  a što je najbitnije tada sam snimio da su još neki ribiči na poziciji počeli loviti na površince , znači favorit to definitivno više nije! Mijenjajući varalice vrlo brzo sam došao do zaključka da je bitna fora sa stajanjem u toku i puštanjem da struja nosi varalicu, te lagano cimanje koje oponaša omamljenu ribu a za varalicu nije bitno dali je to površinac ili vobler ali je jaaako bitno tj. najbitnije da ostali ribiči na toj poziciji ne love na takvu jer je bolen brzo prokuži i ignorira. Ponekad zna upaliti ako promjenimo nešto u načinu vođenja varalice,  ali kao što sam već rekao najbitnije je biti drugačiji od drugih. Bitne stvari za vobler su još; da ima dovoljnu težinu da se mjesto gdje jato lovi prebaci barem dva - tri metara, zatim poželjna je  boja srebrnkasta bijela ili plavkasta i veoma bitno naročito po danu da ima lijep odbljesak u vodi, a treba birati  voblere takve konstrukcije koje vodena struja neće izbacivati na površinu već da pliva cca desetak centimetara ispod površine. Idealno je nabaviti nekoliko varalica koje nisu nabavljive u našim trgovinama ili izraditi sam neku varalicu tako da budete jedini koji će ih ponuditi bolenu na toj lokaciji i uz pravilnu prezentaciju imate jako dobre šanse da budete uspješniji od drugih.

Na ovoj poziciji lovim isključivo na najlon sa fluorokarbonskim premazom jer mislim da zbog toga imam više uspjeha a i izbačaj mi je sa najlonom dalji nego uprednicom, a bolen nije previše borbena riba tako da je najlon promjera maximalno 0,28 uparen sa štapom od 40 g., duljine 2,70 m i nekom rolom koja ima solidnu kočnicu čine idealan pribor za ribolov u ovakvim okolnostima. Kočnica mora biti podešena tako da prokliže kod prvog udarca kad bolen pokupi varalicu a tu i najlon koji je elastičniji od krute uprednice odradi svoje. U večini slučajeva kontra nije potrebna jer se riba sama kaći na vobler, uostalom nema šanse da stigneš dati kontru kad riba pokupi varalicu jer bolen to radi takvom brzinom da nestigneš ni  trepnuti, mislim da sam negdje proćitao da taj torpedo od ribe može postići brzinu oko 8m/s . To što večina ribića „lupa“  kontru, to je na već zakačenu ribu ... tada je već zakačeni bolen otprilike drugi put „zapumpao“ a  tek je onda usljedila  kontra ....  tom kontrom  imate samo šanse da mu potrgate usta !

Sve dalje je stvar rutine, inače otkad lovim na najlon nije mi se desilo da mi riba ravna trokuke na varalicama što mi se na uprednici zbog njene krutosti znalo dešavat naročito kad ribu privučem skroz uz obalu pa  je želim dohvatiti rukom  u tom zadnjem trzaju kad je riba samo na metar- dva uprednice na manjim varalicama znaju udice popustiti.

Još jedna stvar na koju bi želio upozoriti a to je  prihvaćanje  i držanje ribe. Ribu treba jednom rukom čvrsto primiti visoko pod škržne poklopce  pazeći pritom da se ne dodirnu škrge, a drugom za korijen repa tako smo najsigurniji da se riba prilikom trzanja neće izmaknuti i pasti na kamenje koje će je nažalost znatno oštetiti. Mnogi možda i u najboljoj namjeri kod slikanja sa ribom bolena drže  kao šarana i tada se desi da kad se riba prvi put trzne da je zbog njene klizavosti nemogu je više zadržati u rukama, riba tada pada na stijene i bacaka se po njima, od tog prizora mi se svaki put koža naježi. Dosta ribe koju ulovim pod toplanom je oštećena pa mislim da je dobro upozoriti i na taj problem.

A ako vam se sve to ipak čini prekompliciranim još uvijek ima na Savi pozicija gdje kroz trnje , šipražje i koprive možete doći do mjesta gdje boleni primaju na skoro svaki ponuđeni mamac … ali ako želite ravnopravnog protivnika s kojim će te se nadmudrivati i ako ste spremni neki put doživjeti poraz pozicije kao što je ova kod toplane su mjesta za vas. Bistro! 

 

Marijan Jambrešić

VIŠE ČLANAKA

URBAN STREET FISHING KRAPINA 2019.

Tradicionalni 7. susret URBAN STREET FISHING KRAPINA 2019 – „Memorijal Zdravko Demirović Zagi“ održan je i ove godine u gradu Krapini na rijeci Krapinici. Okupili su se ribiči iz Zagorja i Zagreba, te odlično prezentirali ribolov ultra lakim spin priborom i sitnim varalicama. Domaćin je kao i svke godine ŠRD KRAPINA, a ...

Opširnije.....

13. KLUPSKO NATJECANJE NA ČABRANCI

U subotu 27.04. smo po 13. puta zaredom održali tradicionalno klupsko natjecanje na rijeci Čabranki kod mjesta Plešce. Domaćin ŠRU Čabranka iz Čabra nam je i ove godine izašla u susret, te nam ustupila natjecateljsku stazu koja je netom prije toga bila očišćena i poribljena od strane domaćina. Vrijeme je bilo pravo proljetno i ...

Opširnije.....

25. SUSRET MUŠIČARA NA RIJECI KRKI KOD ŽUŽEMBERKA

Prva subota u mjesecu travnju je rezervirana za druženje na rijeci Krki kod Žužemberka. Naime ove godine je održano 25. po redu natjecanje u ribolovu na salmonide u organizaciji RD Novo Mesto. Rekli bi četvrt stoljeća je prošlo od kad je Peter Bajc, slovenski ribič organizirao ovakvo druženje. Meni je to bio peti dolazak na ovo ...

Opširnije.....

U POTRAZI ZA SOŠKOM PASTRVOM

Prvi put sam dobio priliku loviti na rijeci koja u svojem bogatom ribljem fondu sadrži i sošku pastrvu. Radi se o rijeci Vipavi, lijevoj pritoci rijeke Soče koja se nalazi u sjeverno-primorskom dijelu susjedne nam Slovenije. Rijeka Vipava izvire iz više izvora u Sloveniji kod mjesta Vipava i prati je 44 km toka do ulaska u ...

Opširnije.....

OTVORENJE PASTRVSKE SEZONE

Zima je dugačka i valja se strpiti dosta vremena prije otvaranja pastrvske sezone. Preko 100 i nešto dana pribor je bio konzerviran i brojali su se dani kao svojevremno u vojsci. Neki mušičarski fanatici i dalje buše rupe na kalendaru, no oni sa više iskustva guštaju si nekako to opuštenije. Kako god da bilo došao je i taj ...

Opširnije.....

OSVRT NA 2018.

Poštovani!

Kao što ste mogli primjetiti da nismo ažurirali stranice portala preko pola godine,  točnije od petoga mjeseca 2018., a sve povodom nazovimo to „tihog bojkota“ prema gradskoj zajednici koja nikako ne može shvatiti što mi zapravo radimo i kakva je naša uloga u društvu.
Kao pridružena članica ŠZGZ unatrag deset ...

Opširnije.....

12. SUSRET FCZ NA ČABRANCI

12.po redu tradicionalno druženje članova Fishing Cluba Zagorje održano je prošlog vikenda (05.05.2018.) u Gorskom kotaru, u mjestu Plešce na rijeci Čabranci za koju se brine ŠRU Čabranka iz Čabra. Osim druženja taj dan je i organizirano klupsko natjecanje za članove kluba,a po pravilima tradicionalnog domaćeg natjecanja ...

Opširnije.....

24. SUSRET MUŠIČARA NA RIJECI KRKI KOD ŽUŽEMBERKA

Zima nas ove godine nije pomazila i krenula je nešto kasnije, samim tim i ribolov je krenuo kasnije. Entuzijasti i oni željni ribolova pogotovo zbog otvorenja pastrvske sezone su i konzumirali nešto. Mi malo stariji ne svojom voljom ipak smo se trebali strpjeti ljepših i toplijih dana da bi odradili svoj prvi ribolov. U tu ...

Opširnije.....

FOTOAPARAT U RIBOLOVU

Ribolovom se bavim praktički od malena. Moji prvi ribolovi kedera sa ljeskovim „kolcima“, pa kasnije prvi bambus štap, pa prva VIR-ova rola itd…..U ono vrijeme kao mladić bio sam privilegiran što sam vidio u prirodi, ali isto tako i zakinut da te stvari mogu ovjekovječiti. Naravno fotografijom. Kao klinac imati fotoaparat i ...

Opširnije.....

FISHING IN SLOVENIA 2017.

Četvrto po redu online izdanje fly & spin ribolova u susjednoj nam Sloveniji. Da bi ovo online izdanje bilo objavljeno, u ime Fishing Cluba Zagorje svima velika zahvala za razumijevanje, a posebno ribiškim družinama i njihovim predsjednicima na čijim smo vodama odrađivali reportaže! Hvala još jednom!

 

 
...

Opširnije.....

 

"Ribolov dosiže novi viši stupanj kad ribolovac provede cijeli dan na rijeci ili jezeru loveći ribu i vračajući je neozlijeđenu nazad u vodu, te se vrati kući praznih ruku.Takav ribolovac ne uzima trofeje kako bi ih pokazao svojim prijateljima kao dokaz svoje vještine,nego pronalazi zadovoljstvo u ugodno provedenim trenucima u okolišu koji voli.On je lovio ribu iz sporta,a ne zbog razmetanja"

IZRADA I MONTAŽA ŽLIČASTIH VARALICA
TEL/FAX 047 416 269
MOB 098 649 153 

kuzma-fishing-tackle-bt

RIBOLOV U KUPSKOJ DOLINI
NA RIJECI KUPI,KUPICI I CURKU

IZNAJMLJIVANJE APARTMANA

MOGUĆNOST RIBOLOVA SA VODIČEM
https://www.riverkupalodge.com/en/
mob. +385(0) 98 736 692

spineri-logo

kostevclogohr


Online HR trgovina ribolovnim priborom tvrtke Pontoon 21

 

carpistakutak
Trgovina ribolovnim priborom
+385(0) 1 6272 666

Gacka

Čabranka

Savinja kod Mozirja

Copyright © 2019 Copyright FISHING CLUB ZAGORJE Rights Reserved.

Koristimo kolačiće

Kolačiće (eng. cookies) koristimo kako bismo Vam pružili što bolje korisničko iskustvo, prikaz sustava navigacije, funkcionalnosti upravljanja i sl...
Nastavkom korištenja stranica slažete se da možemo postavljati ove vrste kolačića na vašem uređaju/računalu.

 

U REDU IZBRIŠI KOLAČIĆE