foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
DOBRO DOŠLI NA RIBIČKI PORTAL !

topfishing
Trgovina ribolovnim priborom
+385(0) 1 5531477

FCZ-plan 2023.

01.-12.MJESEC - FCZ Challenge 2023
05. MJESEC - Klupsko natjecanje na Čabranci
09. MJESEC - USF Krapina 2023.
11.MJESEC - Prijateljski susret sa RD MOZIRJE na rijeci Kupi

VRIJEME DANAS

vrijeme1

BROJ POSJETA

Sveukupno476256

logo-web-b

mozirje
Prijateljska RD iz Slovenije

logo FishFun

RIBOLOV U KUPSKOJ DOLINI
NA RIJECI KUPI,KUPICI I CURKU
gorjan3

IZNAJMLJIVANJE APARTMANA
MOGUĆNOST RIBOLOVA SA VODIČEM
www.croatia-flyfishing.com
mob. +385(0) 99 741 4418

logocitypark

18kolumna

U današnje vrijeme kada je šaranski ribolov doveden do savršenstva i imamo pristup stvarima koje do prije par godina nismo mogli ni zamisliti, a nismo znali ni deset posto o navikama riba ribolov je bio stvarno zahtjevan sport i bio je veliki uspjeh upisati se kakvim ulovom, točnije jednom ribom po ribolovu i bili smo zadovoljni tim rezultatom. Danas je ribolov postao stvar prestiža i dokazivanja, a da ne pričamo o priboru koji posjedujemo .....

Pribor valja prilagoditi uvjetima na vodi kada je u proljeće  voda još dosta bistra i riba jako oprezna. Bez kompletnog sustava spuštenog na dnu nema ulova znači sistem mora praktički biti nevidljiv za ribe. Olova lakše gramaže recimo od 70-90 gr. Sistem mora biti složen savršeno jer svaka izgubljena riba neće tako skoro doći na hranilište.

Štapovi u proljeće moraju biti čim bliže površini vode, role otpuštene kako bi riba u slučaju griza osjetila što manji otpor na na kraju sustava i naposljetku postala neoprezna što rezultira dobrim ulovom. Buka na vodi i poziciji gdje lovimo mora biti minimalna što znači zaboravimo "tulume" na vodi jer moglo bi nam se dogoditi da ostanemo bez ulova. Znači da u takvim slučajevima pokušamo što manje koristiti rakete za hranjenje, a ako ih koristimo treba izabrati raketu koja radi što manju buku i razmaci hranjenja neka budu što duži.

Dvije stvari, a prva je da nikad ne podcjenjujete ribu i vodu na kojoj lovite, a druga isto tako važna, poštujte druge ribolovce.

U prvoj stavci je važno poštovati svog dostojnog protivnika i sačuvati ribe, pogotovo matične primjerke bez kojih nema malih potomaka. Ako već želite ponijeti ribu, trudite se da to ne bude ženka bar u ovom periodu.
Što se tiče prve stavke da ne podcjenjujemo vodu i ribu ma koliko znali teren, nekada je sve obratno jer priroda je čudo, a i svaka riba ima drugačije navike, pogotovo šaran i to naročito divljak, da ne govorimo kako se sve mijenja iz godine u godinu i ribe postaju, ajmo reći inteligentnije jer ih okolina tjera da budu takve.
Druga stavka je da poštujete druge ribiče, pogotovo se ovo odnosi na početnike u ovom divnom i veoma zanimljivom sportu punom adrenalina.

Mora vam biti jasno da pribor ne lovi ribu već ribolovac, pribor samo omogućava da svoje ideje provedemo u djelo i olakšamo sebi, a i ribama. Čitanjem se ne može naučiti loviti velike ribe, ali kad ste potkovani jakom teorijom onda je sve lakše i vremenom sve ide na bolje.

 • Prvo i osnovno je znati …  šaran je hladnokrvno biće i uglavnom temperatura određuje njegovu aktivnost
 • Pored aktivnosti ona određuje i zonu kretanja šarana koju mnogi zanemaruju u proljetnom ribolovu.
 • Zona kretanja šarana u proljeće je naj češće prosto rečeno plićak, ali ne baš u pravom smislu riječi već manje dubine oko 1-2 metra maksimalno - u većini slučajeva.
 • Plići dijelovi rijeke, jezera, bare, kanala itd. .. se brže zagriju od onih dubljih i šaran radije boravi na toplijem mjestu za razliku od zime kad je u dubljim dijelovima.

Tijekom zime šaran izgubi dosta kalorija i ima prirodnu potrebu da ih nadomjesti, tj. da se počne hraniti. Proljeće je vrijeme kad fauna dna i bilje nisu još razvijeni u dovoljnim količinama pa šarani aktivno tragaju za bilo kakvim zalogajem. Pretežno mamce uzima bez opreza, ali samo na lakšim vodama, odnosno onim na kojima ima manje ribolovaca gdje riba nema loša iskustva.
Kad se voda zagrije na barem 10 i više stupnjeva , u plićacima počne da se rađa život i obiluje raznim živim organizmima koji su hrana svim drugim ribama pa i šaranu.
Glavna stvar je odabrati mjesto za lov, u proljeće su to bez sumnje plići osunčani dijelovi gdje je voda toplija. Odabrati mjesto za lov je glavna stavka u lovu šarana općenito, a naročito u proljeće.
Kako pronaći poziciju za lov šarana u proljeće nije neka znanstvena fantastika, ali za neiskusne je približno tome. Proljeće je varljivo i treba obratiti pažnju na mnoge stvari. Pored svega navedenog treba obratiti pažnju i na znakove na vodi, a to je da pratimo pozicije nebili primijetili kupanje - izbacivanje ribe, mjehuriće na površini, zamućene dijelove i druge stvari koje nam daju do znanja da se riba tuda kreće. Šarani se u proljeće okupljaju u veča jata i stalno se lagano kreću u potrazi za hranom. Kada su vremenske prilike stabilne (toplije), skoncentrirani su oko plićih mjesta zakrčenih raznim podvodnim preprekama, muljevitih zona bogatim crvićima, glistama, insektima i drugim larvama te blagim kosinama prekrivenim vodenim travama itd...

KAKO ODABRATI PRAVI MAMAC?

Posebnosti vode na kojoj lovimo

Posebnosti voda određuju dobar i loš ribolov bez utjecaja sreće, jer ponekad sreća može odlučiti o svemu. Tu naravno ima svakakvih informacija.

 • O kakvom se dnu radi na vodi
 • Koja je zastupljenost šarana na vodi
 • Na kakve probleme možemo naići u vezi s konkurencijom šaranu, bijela riba i sl.
 • Dali ima onih poznatih velikih problema u vidu cvergla-somića ili velikog broja rakova
 • Koliki je pritisak na vodu od strane drugih ribiča i na koje mamce isti love
 • Prisutnost prirodne hrane u vodi
 • Vegetacija i stime vezana zasićenost kisikom u problematičnim ljetnim mjesecima
 • Dali se na vodi događa godišnje poribljavanje i dali se mrijesti šaran

 

Napominjemo da je dovoljan i mali pad temperature pa da se šarani presele natrag u dubinu, tj. dublje dijelove, a već poslije nekoliko sunčanih sati ponovno se vraćaju u pliće i toplije dijelove pretežno uz obalu, a još povoljnije je kad na udaljenom mjestu od obale imaju neko otočić sa vegetacijom ili neki sprud jer se tu osjećaju sigurnije nego da tumaraju uz obalu gdje je buka, ako je uopće ima.

Praćenje puhanja vjetra je također bitno, a ono određuje naj bolju poziciju za ribolovca i poziciju za plasiranje mamca. Idealno mjesto za lov je strana na kojoj vjetar nabija blage valove uz obalu jer vjetar praktično gura topli površinski sloj vode ka obali i odbija se o nju pa se blago vraća nazad čineći dvije pogodne stvari za ribu, a to su:
Prva je da stvara dublji sloj toplije vode pri povratku kad se odbije od obalu, a druga je da isto tako nanosi cestice hrane koja dodatno mami ribu da se kreće u tim dijelovima - zonama.
Sve navedeno nam govori i to da moramo biti izuzetno tihi bez buke i govora, čak i sa što manje kretanja jer nas riba vrlo lako uoči i nestane bez traga, ako i ne pobjegne sigurni budite da krupnije ribe neće uzeti mamac, ako se i dogodi uzimanje onda će to biti neki manji šarančić , a to nam nije cilj.

Dno

Podatak koji ako imamo na vrijeme, dovodi nas spremne u ribolovu. Naime ako se radi o muljevitom-aktivnom dnu koji samim time obiluje prirodnom hranom u taktici ali ponajviše u odabiru mixa može odraditi veliku ulogu. To su mjesta gdje riba ima pojačan interes obitavanja i na tome mjestu je sigurno vrijedno postaviti naše hranilište. Boila na takvom mjestu treba biti usmjerena ponajviše na prirodni signal sa vrlo malo ili nikakvog dodatnog mirisa-sintetičke arome. Šaran na takovim mjestima napregne sva osjetila i vrlo dobro registrira i najmanje signale prirodne hrane u vidu malih crvića recimo koji ispuštaju svoje izlučevine. Ono što mi nudimo na takvom mjestu mora biti isto tako nježnog usmjerenja i bazirano na prirodnim topivim elementima. Sve dodatno jačeg signala obično bude zaobiđeno zbog prioriteta koje u tim trenucima ima, a oni su sasvim drugačiji. Inače saznanje da se radi o mulju potiče da se upotrebljavaju takvi jači dodaci, jer se veže na teoriju o prevladavanju mulja u boili. To naravno nema veze s praksom i šaran jako dobro u tim trenucima punog napora u lociranju signala iz mulja locira i boilu bez jakih dodataka.
S druge strane ako se radi o tvrđim šljunkovitim podlogama na kojima idemo loviti a nisu preaktivne sa nekim sitnim školjkama, pužićima, i sličnom direktnom hranom šarana ovisno o dubini vode možemo ići sa jačim signalom mamaca. Naime na vodama sa manjom dubinom nije potrebno pretjerivati ​​sa jačinom signala-količinom mirisa. Dovoljne su srednje preporučene doze za kvalitetnu prezentaciju signala ribi. Isto tako na takvim mjestima boje igraju veliku ulogu jer se radi pretežito o dobroj vidljivosti i maloj udaljenosti ribe i mamca.

Brojnost šarana na vodi

Druga i predzadnja činjenica koju možemo jako dobro ukomponirati u promišljanje kod planiranja odabira mixa a i taktike naravno su odgovori o zastupljenosti, brojnosti šarana na vodi. Sve je to jako povezano i sa mrijestom i poribljavanjem vode. Naravno isto tako brojnost uvelike ovisi o ponašanju ribolovaca i samim odredbama društva koja gospodare vodom. Kao recimo ako se na vodi prakticira ribolov po sistemu ulovi i pusti.
Ako se radi o brojnijoj šaranskoj populaciji moramo računati na jata šarana koji nam dolaze na hranilišta. Jer jednostavno šaran kao biće tako funkcionira. Tada i naša taktika, ali naravno i odabir mixa za boilu će biti uvjetovan tom činjenicom. Možemo raditi korekcije u promjeru mamca i time riješiti dio problem, zatim "mješanjem" taktika s drugim mamcima napraviti intervale pojačanog hranjenja manje ribe gdje si ostavljamo prostor kada tog intervala nema da nastupimo s mamcem boilom kojom čekamo onu veću ribu ako nam je to naravno interes. Jer kombiniranjem nekih sintetičkih esencijalnih aminokiselina neke kombinacije pokazale su se izrazito napadane od manje ribe, konzumnog šarana. U tim kombinacijama prevladava aminokiselina lizin. To naravno nije niti čudo ako smo uvjereni u činjenicu da osim drugih osjetila šaran ima jako razvijen instinkt koji još nije do kraja jasan niti onima koji se znanstveno bave tim problemom. Radi se naravno o jednom vrlo važnom dijelu u napretku ribe, dodatnim doziranjem takovih dodataka riba to iskoristi maksimalno.

Ako se radi o vodi na kojoj se događa "aktivan" mrijest šarana stvari se mogu predvidjeti i one prije, ali i kasnije poslije mrijesta.
U vodama sa "odglumljenim" mrijestom riba sve radi kao i da će biti mrijesta. On se ne događa i ikra može i ne mora biti izbačena. Sa njom također može i ne mora biti problema.
Ovisno o razlozima tih događaja možemo iskoristiti takovu situaciju u našu korist. Jer puna veća potrošnja energije i ukupnog događaja ipak se odnosi na vode sa mrijestom. Tu treba posvetiti najveću pozornost i korigirati razmišljanja prema tome. Na takvim vodama priprema ribe je na puno većem stupnju. Riba slaže rezervu u velikom obimu. Ona na neki način jednostavno zna što je čeka prije, ali i poslije mrijesta što je posebno važno. Tu odigrava s najboljim mixevima do kojih smo došli i sami ili u suradnji s nekim. Nekakvi prazni tipovi mixeva sa manjkavim nutrientima ne dolaze u obzir. U igru ​​ulaze najkvalitetnija brašna životinjskog podrijetla sa vrhunskim aminokiselinskim profilima. I prije i netom poslije mrijesta. Prije mrijesta jer tada u proljetno doba izvora takvih elemenata nema dovoljno u prirodi da bi zadovoljni u kratkom razdoblju sve zainteresirane jedinke. Iza uspješnog mrijesta za kratko vrijeme horde tek izleženih jedinki kreće u akciju i sve što mogu zbog svoje veličine konzumirati biva riješeno. Tu smo zapravo naišli na činjenicu o "prisutnosti prirodne hrane u vodi". Podacima o tome možemo u pravi tren ući s pravim mamcem i napravili smo pravu stvar. Inače imao dosta problema koji nas opet dovode do raznoraznih upitnika koji nam se počnu vrtjeti po glavi. Sve to pak dovodi do još jednog važnog saznanja, a vezano je za vegetaciju u vodi i zasićenosti vode s kisikom.

Postoje vode koje jednostavno u ljetnim mjesecima kod velike zatravljenost izuzetno slabo rade. Smanjena količina kisika u vodi i kombinaciji s prisutnošću prirodne hrane plus možebitno ako se radi o neuspjelom mrijestu odvodi tu vodu u one godine za koje kažemo da su jako loše za loviti na njima. Ribolov u takvim uvjetima zahtijeva samo i isključivo nadmudrivanje sa šaranom bez konkretnih hranilišta i kompleksnih mixeva. Puno različitih pojedinačnih mamaca razbacanih na puno mjesta sa PVA i stvar je riješena. "Udaranje" više na radoznalost ribe. Sve se mijenja mijenjanjem godišnjeg doba, pristizanjem nove vode zasićene većom količinom kisika. Na takovim vodama nakon proljeća šaran se budi tek u desetom mjesecu. O nekoj se vodi uvijek da dobiti sugestija na koji mix se dobro lovi. To je odlična informacija ali može biti i sugestivna. Zato treba dobro paziti od koga je dobita jer ima puno onih koji jako rado pričaju o ribolovu u puno većoj mjeri nego su na njemu prisutni. Zaključci se donose na bazi razgovora s drugima i njihovim iskustvima a da se o tome ne zna dovoljno. Zato se takove informacije trebaju uzeti sa rezervom. Što se tiče amura u proljeće on je malo drugačiji i rijetko kad je aktivan dok voda ne dostigne makar 15 stupnjeva. Ako je zima bila duga i hladna onda je lov sveden na minimum, ali ako imamo rano proljeće sa toplim intervalima i svakodnevnim povećanjem temperature ili makar održavanje iste, e onda su šanse za ulov veće.
Vrlo topla proljeća mogu postati top sezone za lov šarana!!

Općenito

Većina ima mišljenje da u proljeće bolje rade voćne arome dok u ljeto mesne, ali to nije u potpunosti točno već se treba pridržavati sastava aroma, tj.. da nam u proljeće arome budu na bazi alkohola, a nikako na bazi ulja jer se iste sporo otvaraju u hladnijoj vodi dok alkoholne imaju bolji učinak.
Da li će Vaš miks za boile biti na bazi ptičje hrane koja se najbolje pokazala, a za njom ne zaostaju ni miksevi s ribljim brašnom, raznim biskvitima itd.. to odlučuje sam ribolovac od svojih mogućnosti, ali svaka bi trebala biti sa što više hranjive vrijednosti, odnosno HNV ..

Za proljeće su se do sad najbolje pokazale slatkaste arome bilo da se radi o banani, medu, ananasu, vaniliji čokoladi itd. .. Sve ovisi od vode do vode i procjene ribolovca.
Što se tiče boje mamca, nije loše da su malo upadljiviji kako bi ih riba lakše detektirala i pronašla, ali to ponegdje zna da ima kontra efekt.
Ako je dno travnato ili muljevito preporučuje se „popup“ montažu sa izdignutim mamcem.
Također su dobri prirodni mamci poput kukuruza (dobro kuhanog ili iz konzerve), kruha, crvića, glista, žganaca itd. .. kojim god mamcem lovili u proljeće, prihrana ne smije biti obilna! Cilj nam je privući ribu, a ne nahraniti.
Izuzetna stvar za primamljivanje su peleti koji stvore tepih od sitnih čestica koje brzo privuku ribu, ali je ne mogu zasititi, a prilikom pretraživanja probat će i naš mamac. Naravno u istim treba biti plasirana i manja količina mamaca na koje lovimo.
Lov feederom  je itekako dobar u proljeće ili s feeder primamom. Feeder primama je ubojito oružje za lov svih vrsta riba, tako i šarana, a fantastično se pokazala u proljeće. Ova primama može koristi sama ili pomiješana sa raznim peletima, boilama, kukuruzom, obogaćena crvićima, sjeckanim glistama i drugim mamcima na koje planiramo loviti.
Njezin učinak je sljedeći: pod vodom stvara oblak i tepih sitnih hranjivih čestica i veoma brzo privlači ribu koja se njima hrani, a ujedno unosi i apetit stimulatore tj.. izgladnjivat .. koje ih čine još gladnijim.
Prilikom neopreznog, brzog i bahatog traženja zalogaja, šaran bez razmišljanja kupi sve što mu se nađe u toj zoni, a tako i naše mamce pa su grizevi vrlo učestali, a dinamičan ribolov i ulovi ne izostaju.

Kako se temperatura vode povećava tako se poboljšava i metabolizam šarana te se on brže i više hrani. U suprotnom veoma se brzo zasiti s malom količinom hrane, a nama nije cilj nahraniti ribu već je namamiti na naš mamac i uloviti je.
Ako su uzimanja – grizevi  učestaliji u toplijoj vodi ravnomjerno treba povećavati doze prihranjivanja, malo ali često, dobro je koristiti PVA vrećice.
Što se tiče sustava za lov, oni trebaju da su nešto laganiji i osjetljiviji, a jako dobro kamuflirani.
Odabir pribora morate prilagoditi i terenu, uvjetima te veličinama ribe koju očekujete, a imajte na pameti da je šaran itekako borben u proljeće, pa može se reći ponekad i najborbeniji ovisno od vode do vode i uvjeta.
Manji mamci su se pokazali boljim za proljetni lov, a samim tim i manje šaranske udice dok šaransko olovo ovisi od daljine na kojoj lovimo te uvjeta na vodi.
Ako lovite blizu obale trudite se da Vaš najlon bude što neprimjetniji, a možete se poslužiti i sa olovom, tzv „back lead“ koje će Vam najlon spustiti na dno kako riba nebi zapela za njega i pobjegla s odabrane pozicije.

Brzi ribolov-atraktivni mamac

Kod atraktor boile cilj nam je što prije zainteresirati ribu u bližoj okolici našeg mamaca. No greška je i daleka prošlost način gdje se ide samo sa aromama u tu vrstu ribolova. Vode gdje se lovi boilama iznjedrile su prave "šmekere" među ribama i dovoljno je ponekad i par mamaca da shvate što im se nudi. Jednostavno se mora napraviti jedna spona između nutritivno kvalitetnog mamaca, isključivo, i atraktivnog mamca. Ta je najjača spona u kvalitetnim praškastim dodacima u obliku koncentrata posebno. Tu prvenstveno mislim na sve one dodatke prirodnog porijekla.
Kao takvi idealna su dopuna kod atraktivnog mamca, a isto tako pravi nositelj kvalitete kod kampanjske boile. Razliku prvenstveno trebamo potražiti u tehničkoj strani i koncipiranja i izradi boile. Tako ćemo atraktivnu boilu više "otvoriti" da što više otpušta one vrijedne topive elemente koji će zatim strujanjima vode stići do ribe, te jednim tehničkim zahvatom stvoriti dugotrajniji učinak toga otpuštanja. Za taj postupak urgirati ćemo u koncipiranju mixa i osigurati dovoljan postotak namirnica koje imaju tu funkciju, ali isto tako da ne smetaju onoj nutritivnoj komponenti koja mora biti zadovoljena. To su prvenstveno krupice pšenice i kukuruza. Ove prve, pšenične imaju i svoju lošu stranu u glutenu, proteinu iz sredine zrna pšenice koji je potpuno neprobavljivim i koji ima svoja antinutritivna svojstva gdje se voli lijepiti za stjenke crijeva šarana i kao takav izuzetno loše djeluje na abpsorciju nutritivnih elemenata iz hrane tj. iz boile. Riba to jako dobro zna i poznati su loši ribolovi sa boilama u kojima prevladavaju takve komponente. S druge strane kukuruzna krupica iako manjkava za neke važne nutrijente posebice es. aminokiseline zbog prisutnosti namirnica u boili koje te nutrijente popunjavaju izuzetna je za naš cilj….. a taj je dovoljni postotak takozvanih nosača signala u boili. Kad smo kod kukuruzne krupice treba spomenuti da ona sa oznakom instant je najbolja opcija. Radi se o parenom zrnu kukuruza koji je dehidriran i zatim samljeven u brašno. Takvoj krupici dovoljno je dvije do tri minute termičke obrade.

Tehnička strana uporabe tih dvaju elemenata sastoji se u tome da ih kod koncipiranja mixa izuzmemo iz miješanja komponenti mixa. Odvojenu količinu koja ide u mix zajedno pomiješamo, te dodamo ukupnoj količini jaja i tekuće komponente koju smo isplanirali  zamjesiti. Sve skupa dobro promiješamo i ostavimo najmanje 5-6 sati da odstoji,  ustvari da u najvećoj mjeri upije sve te tekuće nosače signala koje će poslije boile u takozvanom drugom valu ispuštati iz sebe. Nakon svega uzmemo mix i kao i inače dodate u tu sada malo drugačiju tekuću komponentu i zamijesite kao i inače. Ovim načinom dobivamo obogaćenu krupicu koja više kao prvo nije ono obično brašno bez ikakve kvalitete osim tehničke, isto tako upijena masa garantira dugotrajan signal, i treće i najvažnije ulaskom dublje u strukturu čestica krupice tekuća je komponenta više zaštićena od termičke obrade i ispiranja kuhanjem.
Kad se pristupi izradi mamaca jednostavno se u tu masu dozira ostatak mixa. Samo ovim načinom iskorištavamo sve prednosti krupice i pretvaramo istu u kvalitetni dodatak.
Sigurno slijedi pitanje a što čini prvi val signala. To su oni tekući dodaci koje doziraju izvana nakon kuhanja boile i isti ili slični dodaci iz boile koji prvi izlaze jer smo radi pravilnog koncipiranja našeg mixa izbjegli smo isušivanje boile, i imamo kompaktan mamac koji nema isušenu opnu kroz koju ne prolazi  jako dugo ništa. Ovo su osnovne polaznice kod izrade ovakvih boila. Sve drugo su nijanse i mogu varirati različitosti dodataka i označivanja značajke mamca-boile. Tako da bez problema napravimo desetak vrsti atraktivnih mixeva umjesto jednoga ili dva samo u manjim količinama. U ribolovu ih jednostavno mijenjamo dok ne naletimo na idealnu kombinaciju za taj dan jedne ili kombinaciju više boila.

Šaran u plićaku?

Šaran dolazi u pliće dijelove tijekom proljetnih dana i nije loše da to iskoristimo. Nemojte misliti da je šaran tad neoprezan, naprotiv itekako je oprezan pogotovo ako su u jatu! Tad i mali nezgodan pokret može da ih preplaši. Prvo i osnovno je da pažljivo obiđete mjesta nebili primijetili gdje se šarani sunčaju. Pretežno su to udaljenija mjesta gdje se osjećaju sigurno, a idealno je ako nad ili u vodi ima raznog bilja. Sto se tiče sustava najučinkovitiji je onaj bez ičega, samo najlon sa predvezom po mogućnosti od fluorokarbona jer je on  nevidljiv u vodi i imamo veće šanse za ulov.  Na udicu možemo montirati sustav na dlaku ili obično nataknuti  mamac na udicu.  Ako koristimo pahuljice kruha , kokicu i druge mamce koji su tvrdi tad je bolje koristiti sustav na dlaku. Ako se radi o korici kruha , pahulji, itd. .. tad je samo nataknite na udicu. Obavezno ispračkajte par mamaca na mjesto ili ih bacite rukom sa skrivenog mjesta. Možete u PVA vrećicu ili mrežu ubaciti par mamaca pa sve zakačiti na udicu, a PVA kad se otopi svi mamci su oko našeg sa udicom i šanse su veće. Ubacimo sve u PVA, zakačimo mamac na udicu, a zatim i zabacujemo, ako nemate bašiskustvo sa PVA materijalima tad koristiti vaser-kuglu i ne umakajte PVA u vodu prije zabačaja. Kad sustav zabacimo potrebno se umiriti i ne kretati već pažljivo promatrati mamac na vodi i pravovremeno kontrirati. Poželjno je koristiti lakši pribor, manje udice, tanje najlone itd.. Mamac može biti sve sto vam padne na pamet, a najučinkovitiji za lov na površini je obični kruh i razno razne pahuljice, kokice, korica starog kruha, itd. Sve što pluta i ne tone, bar ne odmah. Kruh je idealan pošto se lagano runi i malene mrvice jako brzo privuku ribu. Kako bi povećali atraktivnost običnog kruha evo jedan top savjet: ostavite ga preko noći pomiješanog sa smjesom za feeder . Malo kvalitetne feeder primame i dvije šnite običnog kruha. Naravno, ovakvim sistemom  nije moguće upecati one baš najkrupnije jer oni ne izlaze tako lako na površinu ali garantirano će biti solidnih ulova.


Marijan Jambrešić

 

izvor: internet

VIŠE ČLANAKA

FISHING CLUB ZAGORJE NA ČABRANKI

Tradicionalno klupsko natjecanje Fishing Cluba Zagorje na rijeci Čabranki koje se svake godine održava u mjestu Plešce i ovaj put zaslužuje sve pohvale. Nastupilo je 13 članova kluba i jedan gost natjecanja. U ovim čudnim vremenskim prilikama, kao da smo imali sreću i pogodili dan kad smo ipak mogli odloviti natjecanje. Vrijeme ...

Opširnije.....

LOKVARSKO JEZERO - ATRAKTIVNO LJETO

Ove godine na Lokvarskom jezeru je predviđen remont brane za potrebe HES Vinodol. Zbog toga je potrebno isušiti jezero kako bi se mogli ukloniti nedostaci na postojećoj brani. To se radi otprilike svakih dvadeset godina. Posljednje isušivanje je bilo 2001. godine. Dok je jezero u normali je jedno od najljepših umjetnih jezera u ...

Opširnije.....

RIJEKA SUTLA - PASTRVSKA VODA ILI SVE PO STAROM ?

U organizaciji HŠRS kao krovne organizacije, a pod paskom SRSKZŽ i domaćina SRD SUTLA Klanjec, ove godine je u Republici Hrvatskoj održano svjetsko klupsko prvenstvo u ribolovu pastrva živim mamcima na brzim vodama. Natjecanje se odvijalo na rijeci Sutli u Hrvatskom zagorju, na potezu od Ville Zelenjak pa nizvodno kojih tisuću ...

Opširnije.....

OTVORENJE PASTRVSKE SEZONE

Otvorena je sezona na pastrve. Sa prvim danom trećeg mjeseca ljubitelji mušičarenja i spin ribolova dolaze na svoje. U Hrvatskoj je to na vodama sjeverno od Save. U susjednoj nam Sloveniji znamo da je to rijeka Savinja, pa smo se i uputili kod naših prijatelja u Mozirje. Ovaj puta u najvećem broju, sa dva auta uputili smo se za ...

Opširnije.....

FCZ CHALLENGE 2023

Poštovani članovi kluba!

Započinje novi Challenge FCZ. Morati ćete se potruditi za nagrade i uloviti više vrsta riba po kategorijama. Nagrade su osigurane za prva tri natjecatelja u vidu poklon bonova ili novčane nagrade, prestižna medalja ( web značku ) za prva tri mjesta, koja će biti dodana u app FCZ tabelu kao trajno ...

Opširnije.....

Urban street fishing Krapina 2022

USF KRAPINA 2022. – memorijal “Zdravko Demirović Zagi“ održan je 08.10.2022. na rijeci Krapinici u centru grada Krapine.
Pravi jesenski ugođaj sa prekrasnim sunčanim danom upotpunio je ovaj događaj još čarobnijim. Prije samog natjecanja zajednički doručak uz ribičke anegdote u centralnom boxu. Nastupilo je 12 natjecatelja iz ...

Opširnije.....

JEZERO OREŠJE PONOVNO DIŠE

Nakon ljetne suše i skorog pomora ribe, jezero Orešje se uz pomoć kiše koja je nemilice padala nekoliko dana ponovno napunilo pa se malo otišlo pogledati kakva je situacija. Vrijeme koje je trebalo biti oblačno sa sunčanim razdobljima pretvara se u vjetroviti dan bez sunca. Kasnije se toliko raspuhalo da se nije moglo normalno ...

Opširnije.....

VIKEND U KUPSKOJ DOLINI

Dugi niz godina sam razmišljao kako bi bilo dobro odloviti jedan cijeli vikend u Kupskoj dolini. Kupa sa pritocima Kupicom i potokom Curkom mi je bila neispunjena želja da se pošteno izguštam na vodi, onako bez nekakvog pritiska pred sam smiraj dana jer mi je uvijek bilo na pameti da se treba opet vraćati za Zagorje i ta ...

Opširnije.....

16. KLUPSKO NATJECANJE

Fishing Club Zagorje 16 godina za redom na rijeci Čabranci. Tradicionalno klupsko natjecanje u srcu Gorskog kotara je ove godine okupilo 11 članova i tri gosta iz susjedne nam Jaske. Vrijeme oblačno sa povremenim kratkim padalinama nije omelo natjecatelje da kroz tri sata nadmudrivanja se pohvale sa prekrasnim ulovima. Fish ...

Opširnije.....

SUSRET MUŠIČARA NA KRKI

Nakon dvije „covid“ godine pauze ponovno smo se našli na rijeci Krki kod mjesta Žužemberk u susjednoj nam Sloveniji. Tradicionalni 26. po redu susret mušičara ove godine privukao je nešto više od 25 natjecatelja iz Slovenije i Hrvatske. Domaćin RD NOVO MESTO kao i svake godine uz bogate prigodne nagrade za natjecatelje, potrudi ...

Opširnije.....

 

"Ribolov dosiže novi viši stupanj kad ribolovac provede cijeli dan na rijeci ili jezeru loveći ribu i vračajući je neozlijeđenu nazad u vodu, te se vrati kući praznih ruku.Takav ribolovac ne uzima trofeje kako bi ih pokazao svojim prijateljima kao dokaz svoje vještine,nego pronalazi zadovoljstvo u ugodno provedenim trenucima u okolišu koji voli.On je lovio ribu iz sporta,a ne zbog razmetanja"

IZRADA I MONTAŽA ŽLIČASTIH VARALICA
TEL/FAX 047 416 269
MOB 098 649 153 

kuzma-fishing-tackle-bt

RIBOLOV U KUPSKOJ DOLINI
NA RIJECI KUPI,KUPICI I CURKU

IZNAJMLJIVANJE APARTMANA

MOGUĆNOST RIBOLOVA SA VODIČEM
https://www.riverkupalodge.com/en/
mob. +385(0) 98 736 692

spineri-logo

kostevclogohr


Online HR trgovina ribolovnim priborom tvrtke Pontoon 21

 

carpistakutak
Trgovina ribolovnim priborom
+385(0) 1 6272 666

ribolovni pribor pero banner1

Gacka

Čabranka

Savinja kod Mozirja

Copyright © 2023 Copyright FISHING CLUB ZAGORJE Rights Reserved.

Koristimo kolačiće

Kolačiće (eng. cookies) koristimo kako bismo Vam pružili što bolje korisničko iskustvo, prikaz sustava navigacije, funkcionalnosti upravljanja i sl...
Nastavkom korištenja stranica slažete se da možemo postavljati ove vrste kolačića na vašem uređaju/računalu.

 

U REDU IZBRIŠI KOLAČIĆE