foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
DOBRO DOŠLI NA RIBIČKI PORTAL !

topfishing
Trgovina ribolovnim priborom
+385(0) 1 5531477

FCZ-plan 2023.

01.-12.MJESEC - FCZ Challenge 2023
05. MJESEC - Klupsko natjecanje na Čabranci
09. MJESEC - USF Krapina 2023.
11.MJESEC - Prijateljski susret sa RD MOZIRJE na rijeci Kupi

VRIJEME DANAS

vrijeme1

BROJ POSJETA

Sveukupno485931

logo-web-b

mozirje
Prijateljska RD iz Slovenije

logo FishFun

RIBOLOV U KUPSKOJ DOLINI
NA RIJECI KUPI,KUPICI I CURKU
gorjan3

IZNAJMLJIVANJE APARTMANA
MOGUĆNOST RIBOLOVA SA VODIČEM
www.croatia-flyfishing.com
mob. +385(0) 99 741 4418

logocitypark

18kolumna

 

Ove godine na Lokvarskom jezeru je predviđen remont brane za potrebe HES Vinodol. Zbog toga je potrebno isušiti jezero kako bi se mogli ukloniti nedostaci na postojećoj brani. To se radi otprilike svakih dvadeset godina. Posljednje isušivanje je bilo 2001. godine. Dok je jezero u normali je jedno od najljepših umjetnih jezera u Hrvatskoj, potpuno stopljeno sa okolišem koji ga okružuje. Za šetače, planinare, bicikliste i avanturiste je omiljeno mjesto, a tek za ribiče!
Lokvarsko jezero je izuzetno bogato sa ribom. Pretežno se to odnosi na populacije šarana, štuke i pastrve. Ima i drugih vrsta riba, ali ne toliko zastupljene i atraktivne kao ove koje sam nabrojao. Pošto smo znali da je jezero u fazi pražnjenja, te da postoji velika šansa za dobar ribolov, posjetili smo ga kroz dva vikenda.

 

VIKEND prvi
Martin Kuhar i ja. Do Lokvi mi treba iz Zaboka otprilike sat i pol vožnje. To je nekih 150 km. U Jaski sam pobrao Martina i krenuli smo put Gorskog kotara. Usputna kava na nekoj od postojećih benzinskih pumpi, te kupnja hrane i pića za doručak. Dolazak u Lokve gdje smo u dogovoru sa ribočuvarem kupili dnevne karte i pravac na vodu. Dobili smo upute da si uzmemo waders hlače i cipele jer ćemo loviti sa obale i velika je mogućnost da ćemo se negdje morati smočiti, a i blato je uz samu obalu. Tako je i bilo. Većina našeg ribolova je bila uz samu branu i lijevo-desno kojih stotinjak metara. Nevjerojatno, ali Martin već u trećem zabačaju ima ribu. Potočna pastrva nekih 35 cm. Fotografija i puštanje. I tada je slijedilo dugo vremena praznine kad riba naprosto nije reagirala ili je nismo mogli naći. Onda je došlo mojih deset minuta kad vadim dvije lijepe štuke preko 70 cm. Slijedi ručak u obližnjem restoranu Eva gdje srećemo i Marka Martinjaka sa svojim sinom Maksom koji su isto taj dan lovili ribe na jezeru ali iz čamca. Članovi kluba u akciji…..nije loše.
Poslije ručka drugo poluvrijeme i krećemo se lijevo od brane. Sretnemo dosta lokalnih ribiča, a na vodi viđamo i par ekipa u čamcima. Kako su prošli ovi u čamcima, neznamo, a mi dobivamo još jednu štuku i imamo jedno trganje. Martin lovi do noći, dok sam ja odustao jer više nisam mogao hodati po blatu, a i godine su za vratom. Poslije saznajemo da je naša ekipa M&M u čamcu dobila prekrasnu potočnu pastrvu. Naravno zbog toga smo i došli na Lokvarsko jezero.

 

VIKEND II
Marko Martinjak i ja. Za tjedan dana opet u Lokvama. Sve je isto kaj se tiče puta ( nisam išao u Jasku) i onog dijela odlaska  do jutarnje kave, jer smo ju popili u lokalnom kafiću u Lokvama uz društvo tajnika i ribočuvara SRD Lokvarka. Kupnja ribolovnih karata i pravac jezero. Dolaskom na jezero vidimo da je vidno pao vodostaj za još barem dva metra kroz sedam dana. Imali smo i čamac kojeg su nam ustupili domaći ribiči. Bili smo stvarno „nabrijani“ i nekako smo očekivali više nego zadnji put, baš zato jer imamo čamac i imamo kud i kamo veće mogućnosti istraživanja po jezeru. No, što je krenulo po zlu!? Vjetar…..dosadni vjetar nas je uništavao cijeli dan i nismo si mogli pomoći. Baciš varalicu i onda ti je odjednom ispod čamca. Nije da nismo probali sve moguće tehnike, ali naprosto nije išlo. Uz sve te muke još smo i ostali bez „štroma“ u akumulatoru. Kad te neće onda te neće. Čamac smo ostavili privezan za obalu, a dušu smo ispustili dok smo stvari nosili do ceste na skroz drugoj strani jezera gdje nam nije je bio parkiran auto, pa onda pješke do auta i nanovo ukrcavanje stvari. Izgubili smo dosta vremena, pošteno se umorili i već razmišljali da je to to. Idemo doma i neka ide sve u pm. Ali intuicija čini svoje i jedan drugog pogledamo i odlučimo se spustiti na još sat vremena, pa probati sa obale. To je bio pun pogodak, jer Marko je ulovio prekrasnu potočnu pastrvu 63 cm, a i ja sam imao pastrvu na štapu koja mi je nažalost otpala u drilu. Toliko o ribolovu iz čamca!

 

DOJMOVI
Meni su to bili prvi ribolovi na Lokvarskom jezeru. Marko i Martin su već imali iskustva sa jezera, ali po znatno većem vodostaju, dok je jezero u normali. Imali su i tada uspjeha. Meni ostaje utjeha da sam upisao i Lokvarsko jezero sa nekom ribom, jer tko zna dali ću više ikad imati takvu priliku. Naime sva riba će se povući iz jezera i preselit će se u obližnja jezera i potoke. Članovi SRD Lokvarke se pripremaju za taj izlov i  vele da unutra trenutno ima cca tridesetak tona ribe. E sad si razmislite koliko će trebati vremena da se riblji fond obnovi na tom nivou. Vjerujem da unutra plivaju kapitalne štuke, šarani i potočne pastrve. Sedamdesetih godina je izvađena pastrva od 25,4 kg, što je abnormalna težina za tu vrstu ribe. Pa živi bili pa vidjeli! Jedan manji preparat pastrve, ako želite vidjeti nalazi u muzeju žaba u Lokvama.

 

Lokvarsko jezero je akumulacija za potrebe hidro energetskog sustava Vinodol. Izgradnjom brane koja je završena pedesetih godina zaustavljen je tok rijeke Lokvarke i tako je nastalo. Na pojedinim mjestima doseže i dubine do 40 metara, što je vjerojatno i istina, jer smo naišli na dosta rupa dok smo zabacivali svoje mamce. Jezero ima i svoju šetnicu za koju Vam je potrebno oko 5 sati pješačenja, otprilike 17 km staze.

 

 

Postoje i biciklističke rute, kupalište i za turiste vožnja splavom. No za kupanje i vožnju čamcem ili splavom će trebati čekati slijedeću godinu, jer za jezero od cca 2,5 km dužine će trebati po mojoj procjeni barem pola godine da se napuni i da opet dobije svoju konturu i primat najljepšeg akumulacijskog jezera u Hrvatskoj.
No ovo je prilika da se ovo ljeto posjeti isušeno jezero, pa čak da ga se i prehoda, što je itekako atraktivno ( najavljen početak punjenja kraj devetog mjeseca). Možda naiđete na ostatke naselja Srednji jarak (ceste Lujzijane, ostatke kuća, pilane i gostionice). Ja Vam mogu reći da je i sad napola prazno stvarno čudo! Nemojte slučajno a da ne posjetite i restoran Eva koji će Vam ponuditi tradicionalna gorska jela. Uglavnom pratite portale vezane za općinu Lokve, turističku zajednicu i SRD Lokvarka. Tako ćete biti na vrijeme informirani o događanjima na isušenom jezeru i naravno da si isplanirate jedan vikend izlet u Lokve.

 

 

Tekst i fotografija : Siniša Kovačićek

VIŠE ČLANAKA

GACKA-KRAŠKA LJEPOTICA

Svake godine posjetimo Gacku dolinu u potrazi za kakvom lijepom potočnom pastrvom. Skoro sličnog datuma smo i prošle godine mušičarili na rijeci Gackoj. Ekipa se nije promijenila. Davor Sečenj, Željko Kuk i moja malenkost i ove godine odlučili smo okušati sreću na ovoj nam prekrasnoj kraškoj ljepotici.
Od naplatne postaje ...

Opširnije.....

MRZLA VODICA-ODMOR ZA DUŠU

Već par godina dogovaramo jednodnevni izlet na jezero Mrzla Vodica u Gorskom kotaru. Ove godine smo konačno to i ostvarili. U dogovoru sa SRD Lokvarka, bili smo gosti na njihovom terenu, točnije na Mrzlovodičkom jezeru u mjestu Mrzla vodica.
Jezero je umjetno izgrađeno 1999.godine izgradnjom brane između Lokvarskog jezera sa ...

Opširnije.....

FISHING CLUB ZAGORJE NA ČABRANKI

Tradicionalno klupsko natjecanje Fishing Cluba Zagorje na rijeci Čabranki koje se svake godine održava u mjestu Plešce i ovaj put zaslužuje sve pohvale. Nastupilo je 13 članova kluba i jedan gost natjecanja. U ovim čudnim vremenskim prilikama, kao da smo imali sreću i pogodili dan kad smo ipak mogli odloviti natjecanje. Vrijeme ...

Opširnije.....

LOKVARSKO JEZERO - ATRAKTIVNO LJETO

Ove godine na Lokvarskom jezeru je predviđen remont brane za potrebe HES Vinodol. Zbog toga je potrebno isušiti jezero kako bi se mogli ukloniti nedostaci na postojećoj brani. To se radi otprilike svakih dvadeset godina. Posljednje isušivanje je bilo 2001. godine. Dok je jezero u normali je jedno od najljepših umjetnih jezera u ...

Opširnije.....

RIJEKA SUTLA - PASTRVSKA VODA ILI SVE PO STAROM ?

U organizaciji HŠRS kao krovne organizacije, a pod paskom SRSKZŽ i domaćina SRD SUTLA Klanjec, ove godine je u Republici Hrvatskoj održano svjetsko klupsko prvenstvo u ribolovu pastrva živim mamcima na brzim vodama. Natjecanje se odvijalo na rijeci Sutli u Hrvatskom zagorju, na potezu od Ville Zelenjak pa nizvodno kojih tisuću ...

Opširnije.....

OTVORENJE PASTRVSKE SEZONE

Otvorena je sezona na pastrve. Sa prvim danom trećeg mjeseca ljubitelji mušičarenja i spin ribolova dolaze na svoje. U Hrvatskoj je to na vodama sjeverno od Save. U susjednoj nam Sloveniji znamo da je to rijeka Savinja, pa smo se i uputili kod naših prijatelja u Mozirje. Ovaj puta u najvećem broju, sa dva auta uputili smo se za ...

Opširnije.....

FCZ CHALLENGE 2023

Poštovani članovi kluba!

Započinje novi Challenge FCZ. Morati ćete se potruditi za nagrade i uloviti više vrsta riba po kategorijama. Nagrade su osigurane za prva tri natjecatelja u vidu poklon bonova ili novčane nagrade, prestižna medalja ( web značku ) za prva tri mjesta, koja će biti dodana u app FCZ tabelu kao trajno ...

Opširnije.....

Urban street fishing Krapina 2022

USF KRAPINA 2022. – memorijal “Zdravko Demirović Zagi“ održan je 08.10.2022. na rijeci Krapinici u centru grada Krapine.
Pravi jesenski ugođaj sa prekrasnim sunčanim danom upotpunio je ovaj događaj još čarobnijim. Prije samog natjecanja zajednički doručak uz ribičke anegdote u centralnom boxu. Nastupilo je 12 natjecatelja iz ...

Opširnije.....

JEZERO OREŠJE PONOVNO DIŠE

Nakon ljetne suše i skorog pomora ribe, jezero Orešje se uz pomoć kiše koja je nemilice padala nekoliko dana ponovno napunilo pa se malo otišlo pogledati kakva je situacija. Vrijeme koje je trebalo biti oblačno sa sunčanim razdobljima pretvara se u vjetroviti dan bez sunca. Kasnije se toliko raspuhalo da se nije moglo normalno ...

Opširnije.....

VIKEND U KUPSKOJ DOLINI

Dugi niz godina sam razmišljao kako bi bilo dobro odloviti jedan cijeli vikend u Kupskoj dolini. Kupa sa pritocima Kupicom i potokom Curkom mi je bila neispunjena želja da se pošteno izguštam na vodi, onako bez nekakvog pritiska pred sam smiraj dana jer mi je uvijek bilo na pameti da se treba opet vraćati za Zagorje i ta ...

Opširnije.....

 

"Ribolov dosiže novi viši stupanj kad ribolovac provede cijeli dan na rijeci ili jezeru loveći ribu i vračajući je neozlijeđenu nazad u vodu, te se vrati kući praznih ruku.Takav ribolovac ne uzima trofeje kako bi ih pokazao svojim prijateljima kao dokaz svoje vještine,nego pronalazi zadovoljstvo u ugodno provedenim trenucima u okolišu koji voli.On je lovio ribu iz sporta,a ne zbog razmetanja"

IZRADA I MONTAŽA ŽLIČASTIH VARALICA
TEL/FAX 047 416 269
MOB 098 649 153 

kuzma-fishing-tackle-bt

RIBOLOV U KUPSKOJ DOLINI
NA RIJECI KUPI,KUPICI I CURKU

IZNAJMLJIVANJE APARTMANA

MOGUĆNOST RIBOLOVA SA VODIČEM
https://www.riverkupalodge.com/en/
mob. +385(0) 98 736 692

spineri-logo

kostevclogohr


Online HR trgovina ribolovnim priborom tvrtke Pontoon 21

 

carpistakutak
Trgovina ribolovnim priborom
+385(0) 1 6272 666

ribolovni pribor pero banner1

Gacka

Čabranka

Savinja kod Mozirja

Copyright © 2023 Copyright FISHING CLUB ZAGORJE Rights Reserved.

Koristimo kolačiće

Kolačiće (eng. cookies) koristimo kako bismo Vam pružili što bolje korisničko iskustvo, prikaz sustava navigacije, funkcionalnosti upravljanja i sl...
Nastavkom korištenja stranica slažete se da možemo postavljati ove vrste kolačića na vašem uređaju/računalu.

 

U REDU IZBRIŠI KOLAČIĆE