foto1
foto1
foto1
foto1
foto1
DOBRO DOŠLI NA RIBIČKI PORTAL !

topfishing
Trgovina ribolovnim priborom
+385(0) 1 5531477

FCZ-plan 2018.

5. MJESEC - Klupsko natjecanje na Čabranci
6. MJESEC - USF Krapina 2018
8. MJESEC - Spin cup povodom Dana domovinske zahvalnosti - Knin
9. MJESEC - Susret mušičara

VRIJEME DANAS

vrijeme1

BROJ POSJETA

Sveukupno341893

mozirje
Prijateljska RD iz Slovenije

logo FishFun

RIBOLOV U KUPSKOJ DOLINI
NA RIJECI KUPI,KUPICI I CURKU
gorjan3

IZNAJMLJIVANJE APARTMANA
MOGUĆNOST RIBOLOVA SA VODIČEM
www.croatia-flyfishing.com
mob. +385(0) 99 741 4418

logocitypark

Svako malo mi moj kolega iz Slovenije Andrej Šoštarič priča o tome kako stažira na vodama RD LJUBNO  u Sloveniji, a i svako malo odlazi na njihove revire u ribolov ili na neki obiteljski piknik. Kad se navečer čujemo uvijek je pun dojmova. I tako smo se dogovorili, a moram priznati dosta onako na brzinu da bi ja rado odlovio na Savinji, odnosno revirima na Savinji o kojima se brine RD LJubno. Andrej u razgovoru sa predsjednikom društva objašnjava situaciju i tako dobiva dvije povlaštene karte za te revire. Usput da ne idem sam za Sloveniju isto tako u kratko vrijeme nagovoram Darka Gorjana mojeg klupskog kolegu iz udruge ŠRU Goran , a koji je bio trenutno na godišnjem odmoru u Hrvatskoj jer sad trenutno radi i živi u Belgiji. On željan ribolova, a ja nakon podužeg posta opet u Sloveniji. Nisam se vidio sa Andrejom  preko mjesec dana i već smo se bili na neki način zaželjeli zajedničkog ribolova. U Celju nas je dočekao i Blaž Rožej, moj stari poznanik i nakon kratkih pozdrava i ispričanih neispričanih priča sjeli u aute i put prema Logorskoj dolini. RD Ljubno je susjedna udruga od RD Mozirja, ustvari prva u nizu koja gospodari jednim dijelom toka Savinje. Ujutro najprije kavica i plan rada, a da bi to konzumirali prva postaja nam je bila sportski centar „Prodnik“ u sklopu kojeg se nalazi restauracija, nama najbitnije jer se nalazi tik uz Savinju, a pogled sa terase je očaravajući. Na tom dijelu Savinje je revir br. 3, a jedan dio tog revira od cca kilometar dužine baš je u strogom režimu“ Ulovi i pusti“. Razlog tome je što na potezu od 100 metara imate stotinjak riba prosječne težine 3 kg i to je kao neka turistička atrakcija za goste restorana. Ako niste nikad u životu lovili ribe takvih dimenzija, onda je to moja preporuka, jer su Vam šanse da to ostvarite skoro pa 100 %. No postoje i pravila kojih se treba pridržavati, pa je tako kontrola dnevnih karata čak i u vodi, riba se skida sa udice mokrim rukama, ako nije nužno bilo bi dobro i ne vaditi je iz vode i NEMOJTE slučajno da Vam se desi da nemate stisnute kontrakuke, jer taj luksuz će Vas koštati 100 eura kazne koja je predviđena za taj prekršaj, te trenutno oduzimanje dozvole, a samim tim dolazite i na crnu listu turista ribiča kojima se više ne prodaju dnevne karte.
Nakon kavice krenuli smo na vodu i to baš u taj dio. Ribe su kao što sam već opisao ogromne. Sva trojica ulazimo u vodu i sa neke distance pokušavamo nadmudriti te „krmače“. U mnoštvu tih kalifornijskih pastrva ima i potočnih. Ja sam se baš bazirao na jednu i gađao ju sa nimfom dok nisam uspio. To je bila moja prva riba cca 35 cm. Fotografija i puštanje. Andrej i Darko odlaze točno na „hot spot“ i pokušavaju prevariti jednu  od tih nebrojenih velikih riba. Uspijeva ima svakome, ali nemogu niti jednu staviti u podmetač. Imaju grizeve i ribe na štapu, ali niti jednu za fotografiranje. U toj priči im se i ja pridružujem i isto tako prolazim kao oni. Naprosto nema sreće. Odlazimo sa „hot spota „ i krećemo se uzvodno. Tereni odlični za mušičarenje. Svako malo nailazimo na brži tok u odnosu gdje smo najprije odlovili. Teren je puno drugačiji i mi mušičari ih više volimo jer se riba ipak lakše može prevariti. Dosta brzaka, nivo vode varira, kamenje i to nam nosi ribu za ribom. Fotografiramo se za uspomenu i polako se vraćamo natrag.
Došlo je i vrijeme za gablec. Napustili smo „turistički revir“, a napustio nas je i Blaž, pa smo se fino izrundali  i otišli kod ribičkog doma koji je nešto uzvodnije i tamo u prekrasno sređenom okolišu oko ribičkog doma zasjeli na jednu od drvenih klupica. Isto tako u sklopu ribičkog doma je i restauracija gdje se može fino pojesti i popiti. Mi smo svoju hranu kupili u obližnjoj trgovini i sve to fino rasprostrli pred nas i uz prepričavanja dojmova sa dosadašnjeg ribolova odradili ručak. Andrej nas upoznaje sa predsjednikom RD Ljubno gosp. Janezom Podkrižnikom koji nam daje upute za „Trofejni revir“ koji se nalazi tik uz ribički dom, također u režimu „Ulovi i pusti“. Zanimljivo je to što članovi RD Ljubno sa kupljenom godišnjom kartom nemaju pravo loviti u tom reviru. On je striktno namijenjen samo za ribiče goste. U tom kratkom preletu osobno dobivam par riba od kojih je jedna zavidne težine i zbog takvih riba se i to zove „Trofejni revir“. Andrej nas sad samo fotografira, jer je on član ribičke udruge i za njega isto tako vrijede pravila. Tu susrećemo još ribiča gostiju i nema  baš previše mjesta za kvalitetan ribolov, pa smo se odlučili vratiti i završiti našu današnju priču tamo gdje smo je i počeli. Kod odlaska Andrej nam pokazuje uzgojne potoke kojih ima par oko ribičkog doma. Uzgaja se potočna pastrva i lipljan. Kraj doma je i jezero u kojem također obitavaju pastrve i tamo je dozvoljen ribolov i riba se smije uzimati prema pravilniku udruge, a domaćini ga koriste i za raznorazna organizirana natjecanja, podučavanje novih mušičara, za mlade uzraste i za osobnu zabavu. Točno je sve posloženo onako kako treba biti. Prema mojem mišljenju to je udruga koja je u Sloveniji definitivno u vrhu kao gospodar nekog područja vezanog uz ribolov.
No putem natrag smo stali još na jedno mjesto negdje napola puta u mjestu Loke i tamo odlovili doista sat kvalitetnog ribolova. Tu Andrej dobiva prekrasnu potočnu pastrvu za koju mogu slobodno reći da nisam vidio do tada ljepše ribe. Meni se posrećilo sa prekrasnim mužjakom kalifornijske pastrve i još nekoliko prekrasnih riba od strane mene i Andreja, dok je Darko odmarao na obližnjoj klupici. Svladao ga umor! Nakon toga odlazak na početnu poziciju gdje su nas čekale ribe koje su nam ostale dužne od jutra. Već se i polako bližio kraj dana i pokušali smo sa suhim muhama prevariti već nebrojeno puta prevarene ribe. Na moju sreću meni je to uspjelo dok su Andrej i Darko ostali bez trofejnog ulova. No nisu žalili ni za jednim trenutkom u današnjem ribolovu. Bilo je zaista prekrasno.
Putem ka domu počastili smo se sa večerom u obližnjoj pizzeriji i polako za Hrvatsku.

O RD LJUBNO OB SAVINJI
Ribička udruga Ljubno ob Savinji je osnovana 1955.g. Upravljaju gornjim dijelom Savinjskog okoliša koji obuhvaća gornji tok rijeke Savinje do Gruševlja i uključuje sve pritoke i potoke Lučnicu i Ljubnicu. Udruga broji trenutno oko 170 članova skoro iz svih dijelova Slovenije. Brojni mladi i početnici u mušičarenju su upravo odabrali ovu udrugu jer im pruža nešto ipak više od ostalih sličnih udruga u Sloveniji. Njihov rad je usmjeren na održavanje zaliha autohtonih vrsta riba. Zato se u sklopu ribičkog doma nalaze i uzgojna jezerca  i potoci gdje se uzgaja samo potočna pastrva i lipljan. Isto tako udruga vodi borbu protiv nemarnog odnosa prema prirodi i nažalost u borbi protiv ptica koje im sve više jedu ribu. U njihove revira se samo ubacuje autohtona domaća riba iz vlastitog uzgoja. Imaju odlično organiziranu ribočuvarsku službu opremljenu sa modernom tehnologijom i ono najvažnije suradnju sa Slovenskom policijom.

Sjedište udruge je ustvari ribički dom na kojega su iznimno ponosni. Nalazi se u prekrasno uređenom krajoliku tik uz rijeku Savinju. Stvarno možete uživati u zelenilu i šetnicama oko ribičkog doma i rijeke Savinje.Tu su još i dječje igralište za višenamjenske funkcije, te unutrašnjost ribičkog doma koji se može i iznajmiti. U sklopu doma je i restoran koji nudi ekskluzivu, a to je svježa pastrva pripremljena na više načina, a koja se hrani iz čiste i bistre Savinjske vode. Ribički dom nije striktno namijenjen za članove društva, nego i za sve posjetitelje turiste . Osobna preporuka je da napravite jedan obiteljski izlet prema Logorskoj dolini i posjetite usput ovaj prirodni raj. Vjerujte da nećete požaliti.
Radno vrijeme ribičkog doma je :
- Od utorka do petka (lipanj, srpanj, kolovoz)  od 9 -20 h
- Od utorka do petka (ostali mjeseci)  11 – 20 h
- Subota, nedjelja i praznici  9 – 20 h
- Ponedjeljak je zatvoreno

REVIRI
Savinja 1 se proteže od Logorske doline pa sve do ušća rječice Lučnice u Savinju. Dugačak je 17 km i nastanjuje samo autohtone potočne pastrve. Ribiči željni avanture u netaknutoj prirodi, te pronalaženje divljih pastrva bi došli na svoje. Revir je u režimu „Ulovi i pusti“.
Savinja 2 započinje od ušća rječice Lučnice pa do Savinjskog mosta u mjestu Ljubno. Dugačak je 11 km. Tipični alpski revir pun dubina i brzaka koji nastanjuje prirodne kalifornijske pastrve, potočne pastrve i lipljane. Revir je u režimu „Ulovi i pusti“.
Savinja 3 započinje od Savinjskog mosta u Ljubnom pa do slapa u Gruševlju. Dugačak je 7 km. Ribolov kroz tipično alpsko selo je i više nego melem za oči. Mješavina svakojakih terena, te bogatstvo ribljeg fonda koje je kako članovi govore „legendarno“ mora pružiti svakom gostu ribolovcu najveću dozu adrenalina, a pogotovo ako lovite u „trofejnom“ dijelu revira ( do Pekovega slapa, dugačak 2 km) ili pak u  „turističkom“ dijelu (ŠRC Prodnik) od cca 1 km. Revir je u režimu „Ulovi i pusti“.
Mušičarski ribnjak kraj ribičkog doma je prepun kalifornijskih i potočnih pastrva. Lako ulovite i mladicu, klena, podusta, šarana ili pak štuku. Napaja ga čista i bistra voda iz Savinje. Kad bi ga fotografirali iz zraka vidjeli bi da ima oblik srca! Cijena dnevne ribolovne dozvole je 17 eura. Iz ribnjaka se može uzimati riba prema pravilniku ribičke udruge. Ribolov se odvija 0d 01.03. – 31. 10. u tekućoj godini s tim da je u ponedjeljak zatvoren. Subota, nedjelja i praznici ribolov se odvija 0d 9 – 20 h. Utorak, srijeda, četvrtak i petak od 11 – 20 h.

Sve vezano za ribolov na dijelu Savinje kojim gospodari RD LJUBNO OB SAVINJI možete vidjeti na njihovim web stranicama www.rd-ljubno.si ili upit na mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Cijena ribolovne dnevne karte je 50 eura. Možete kupiti i trodnevnu ribolovnu kartu po cijeni od 130 eura. Ali prije kupnje dnevnih karata morate paziti dali ste u „kvoti“, odnosno dali ima mjesta u revirima, jer su svi reviri ograničeni dnevno na 40 ribiča mušičara. To možete provjeriti na web portalu ribičke udruge. Ribolov se odvija od 01.04. – 31.10. u tekućoj godini u sva tri revira na Savinji, dok je na jezeru otvorenje 01.03. u tekućoj godini. Potočna pastrva(01.04.-30.09.),lipljan (01.06.-31.10.)mladica su trajno zaštićeni u svim revirima.
Dnevne ribolovne karte možete kupiti u ribičkom domu na adresi Na Pečeh 10, 3333 Ljubno ob Savinji, tel +386 3 584 13 58, gostišće „Kegljišće“ na adresi Rore 25, 3333 Ljubno ob Savinji, tel. +386 3 838 12 63, hotel „Planinka“ na adresi Plac 7, 3333 Ljubno ob Savinji, tel. +386 3 583 42 55, šport i rekreacija „TK Plaznik“ na adresi Podter 6, 3333 Ljubno ob Savinji, tel. +386 3 838 10 16, športni centar „Prodnik“ na adresi Juvanje 1, 3333 Ljubno ob Savinji, tel. +386 3 838 10 30, pansion „Kavarna“ na adresi Luče 87, 3334 Luče, tel. +386 3 848 41 52
Predsjednik RD LJUBNO OB SAVINJI - gosp. Janez Podkrižnik (+386 (0)41 592 150)
Tajnik RD LJUBNO OB SAVINJI – gosp. Gregor Križnik (+386 (0)41 793 592)

ZANIMLJIVOSTI
D bi postali član RD LJUBNO OB SAVINJI trebate stažirati tri godine i tek onda steknete punopravno članstvo. Do tada ste pripravnik i obavljate sve radne obaveze postavljene od strane uprave ribičke udruge. Stažiranje možete produžiti još za godinu dana, ali treba imati pravovaljani razlog za to. Nakon tri godine stažiranja polažete ribički ispit i sve dok ga ne položite ne možete samostalno u ribolov. Do tada ste u nemilosti svojeg osobnog mentora kojeg Vam dodijeli ribička udruga ili pak možete u ribolov sa članom koji je već položio ribički ispit.

POST SCRIPTUM
U svoje osobno ime zahvalio bi se ribiškoj družini LJUBNO OB SAVINJI što su meni i mojem kolegi Darku Gorjanu, a uz prisustvo člana udruge gosp.Andreja Šoštariča omogućili  ribolov na revirima kojim gospodari dotična udruga i samim tim nam pružili nezaboravne trenutke u susjednoj nam Sloveniji. Posebna zahvala predsjedniku društva, kao i ribočuvaru koji su imali razumijevanja da se napiše ovaj članak.


Siniša Kovačićek (Fishing Club Zagorje)

 

VIŠE ČLANAKA

12. SUSRET FCZ NA ČABRANCI

12.po redu tradicionalno druženje članova Fishing Cluba Zagorje održano je prošlog vikenda (05.05.2018.) u Gorskom kotaru, u mjestu Plešce na rijeci Čabranci za koju se brine ŠRU Čabranka iz Čabra. Osim druženja taj dan je i organizirano klupsko natjecanje za članove kluba,a po pravilima tradicionalnog domaćeg natjecanja ...

Opširnije.....

24. SUSRET MUŠIČARA NA RIJECI KRKI KOD ŽUŽEMBERKA

Zima nas ove godine nije pomazila i krenula je nešto kasnije, samim tim i ribolov je krenuo kasnije. Entuzijasti i oni željni ribolova pogotovo zbog otvorenja pastrvske sezone su i konzumirali nešto. Mi malo stariji ne svojom voljom ipak smo se trebali strpjeti ljepših i toplijih dana da bi odradili svoj prvi ribolov. U tu ...

Opširnije.....

FOTOAPARAT U RIBOLOVU

Ribolovom se bavim praktički od malena. Moji prvi ribolovi kedera sa ljeskovim „kolcima“, pa kasnije prvi bambus štap, pa prva VIR-ova rola itd…..U ono vrijeme kao mladić bio sam privilegiran što sam vidio u prirodi, ali isto tako i zakinut da te stvari mogu ovjekovječiti. Naravno fotografijom. Kao klinac imati fotoaparat i ...

Opširnije.....

FISHING IN SLOVENIA 2017.

Četvrto po redu online izdanje fly & spin ribolova u susjednoj nam Sloveniji. Da bi ovo online izdanje bilo objavljeno, u ime Fishing Cluba Zagorje svima velika zahvala za razumijevanje, a posebno ribiškim družinama i njihovim predsjednicima na čijim smo vodama odrađivali reportaže! Hvala još jednom!

 

 
...

Opširnije.....

SAVINJA - REKAO BI SAVRŠENA.....

Savinja……uvijek prepoznatljivo pitoma, velikodušna, djeluje bezbrižno, izdašna, rekao bi savršena……i tako bi mogao nabrajati  u nedogled. Možda djeluje pjesnički, ali  tko nije mušičario na Savinji neka krene u susjednu nam Sloveniju putem prema Logarskoj dolini i neka zastane barem na jedan dan  u Mozirskom ...

Opširnije.....

ZAVRŠILA PIKEMASTERS LIGA 2017.

U Pike Masters  ligi 2017 pobjedu je relativno sigurno  sa 9 negativnih bodova i 16,45 kg ukupnom težinom štuka kroz tri kola  odnio Savage Gear team (Šnajdar /Dalien) koji su usprkos slabijem nastupu na Orešju zadržali prvo mjesto koje su držali od samog početka lige.
Na drugo mjesto se probio Savar team iz ...

Opširnije.....

5. KUP GORANSKE MAMARE

Na jezeru Mrzla vodica u blizini mjesta Lokve održan je peti po redu „Kup Goranske Mamare“, natjecanje u spin ribolovu iz čamaca. Sudjelovalo je 15 ekipa iz kontinentalnog dijela Hrvatske. Po toplom i sunčanom danu riba je radila solidno, ambijent fantastičan, rekao bi prava jesenska idila. Ulove ostvaruje 11 ekipa, a sveukupno ...

Opširnije.....

RD BLED - SAVA BOHINJKA

Sava Bohinjka je rijeka koja se nalazi na sjeverozapadu susjedne nam Slovenije. Njen izvor je praktično na Triglavu. Sa Triglavskih jezera voda se ulijeva preko vodopada Savica (60 m visok) u potok Savicu koji pak ulazi u Bohinjsko jezero. Iz Bohinjskog jezera istječe rječica Jezernica koja se samo nakon sto metara spaja sa ...

Opširnije.....

6. IZLOŽBA FOTOGRAFIJA FISHING CLUBA ZAGORJE

U sklopu svibanjskih svečanosti grada Zaboka, a u periodu od 29.05. pa sve do 27.06.2017.g u galeriji gradske knjižnice „Ksaver Šandor Gjalski“ u Zaboku održana je 6. po redu izložba ribičkih fotografija, kao i ribljih skulptura tzv. „fish carvinga“ od strane ribičke udruge Fishing Club Zagorje. Izložba je zamišljena kao ...

Opširnije.....

URBAN STREET FISHING KRAPINA 2017

Na rijeci Krapinici, a kroz sami centar grada Krapine održan je 5. Urban street fishing pod nazivom USF KRAPINA 2017 – Memorijal Zdravko Demirović Zagi. Sve popularnije kod nas Hrvata ribolovno natjecanje i ove godine okupilo je 15 ribiča iz kontinentalne Hrvatske kako bi svojim vještinama pokazali i ukazali da postoji i ta ...

Opširnije.....

 

"Ribolov dosiže novi viši stupanj kad ribolovac provede cijeli dan na rijeci ili jezeru loveći ribu i vračajući je neozlijeđenu nazad u vodu, te se vrati kući praznih ruku.Takav ribolovac ne uzima trofeje kako bi ih pokazao svojim prijateljima kao dokaz svoje vještine,nego pronalazi zadovoljstvo u ugodno provedenim trenucima u okolišu koji voli.On je lovio ribu iz sporta,a ne zbog razmetanja"

IZRADA I MONTAŽA ŽLIČASTIH VARALICA
TEL/FAX 047 416 269
MOB 098 649 153 

spinnka-logo-lg1

spineri-logo

kostevclogohr


Online HR trgovina ribolovnim priborom tvrtke Pontoon 21

 

logo-web-b

carpistakutak
Trgovina ribolovnim priborom
+385(0) 1 6272 666

croatiaosiguranjezaboklogo

Gacka

Čabranka

Savinja kod Mozirja

Cloudy

11°C

Zabok

Cloudy
Humidity: 95%
Wind: W at 6.44 km/h
Friday
Partly cloudy
6°C / 20°C
Saturday
Partly cloudy
6°C / 18°C
Sunday
Partly cloudy
7°C / 15°C
Monday
Partly cloudy
5°C / 13°C
Tuesday
Partly cloudy
3°C / 13°C
Wednesday
Mostly cloudy
5°C / 13°C
Thursday
Partly cloudy
2°C / 13°C

Koristimo kolačiće

Kolačiće (eng. cookies) koristimo kako bismo Vam pružili što bolje korisničko iskustvo, prikaz sustava navigacije, funkcionalnosti upravljanja i sl...
Nastavkom korištenja stranica slažete se da možemo postavljati ove vrste kolačića na vašem uređaju/računalu.

 

U REDU IZBRIŠI KOLAČIĆE